Marockos kristna kräver rätten att utöva sin religion

MAROCKOS KRISTNA: Kungadömet Marocko vid Nordafrikas västkust har drygt 34 miljoner invånare. Islam är den dominerande religionen. Det finns emellertid sedan århundraden en judisk minoritet, som för närvarande lever under svåra förhållanden som närmast kan karaktäriseras som förföljelse. Det samma gäller landets kristna minoritet och nu senast de mellan 2000 och 6000 kristna som konverterat från islam.

En muslim som lämnar islam för att konvertera till kristendomen kan räkna med svårigheter. Det kan röra sig om att bli övergiven av sin närmaste släkt, kanske till och med av sin familj, att trakasseras och hotas av sina vänner, att avskedas från sitt arbete, att ens barn trakasseras i skolan och av klasskamraterna. Att utöva sin kristna tro i det dagliga livet stöter på motstånd, varför man får fira gudstjänst i hemlighet som i hemmen eller på annan ort.

Nu har en grupp kristna organiserat sig och sökt hjälp hos en internationell organisation för mänskliga rättigheter. De vill de ha rätten att fritt utöva sin tro utan risk för repressalier och hot av olika slag. 

Det rapporterar Agence France-Presse AFP i en artikel. Även andra media som Pamela Geller och Morocco World News rapporterar om vad som nu sker. Times of Israel har publicerat en längre artikel om vad som sker med de kristna konvertiterna i Marocko. För sju år sedan genomförde landet en omfattande utvisning av kristna hjälparbetare (läs mer här).

Marocko var huvudsakligen ett kristet land innan Muhammeds efterföljare på erövrade det och tvingade befolkningen med svärdet att uppge sin kristna tro för att bli muslimer.

CAB

Advertisements