Anti-Trump-demonstrationerna och verkligheten

USA och SVERIGE: Stora demonstrationer i USA mot Donald Trump, amerikanernas president, som valdes och tillträtt helt i överensstämmelse med det valsystem som gäller i landet.  Varför kan inte demonstranterna acceptera folkets uttryckliga vilka i valresultatet? 

Bland mainstream-journalister och politiker i övriga Väst och naturligtvis även i Sverige ser man med avsky ner på Trump, som något som katten morrande släpat in i köket.

Vad är det då som sker? Jag talade med en klok gammal vän. Hon sa:

– “Det är uppenbart att vänsterns världsbild inte längre håller. De som inser det gråter och tycker synd om sig själva och så protesterar de på gator och torg.”

“Finns det ett liv efter Brexit, Trump och SD?” skrev en snyftande journalist på Kyrkans tidning (nr 10/2017, sid 14). Uppenbarligen förstod hon inte hur banal hennes fråga var.

“Between the devil and the deep blue sea.” Cartoon by Carl Anders Breitholtz (copyright 2016). 

Muren har börjat spricka och fram skymtar en annan verklighet än vänsterns. Somliga gråter. Andra gläds. Andra, återigen, försöker se himlen ovan molnen.

Vare sig vi vill det eller ej så befinner vi oss – som alltid – mellan himmel och helvete, “between the devil and the deep blue sea” som uttrycket lyder i den anglosaxiska världen. Frågan är bara: vem står för vad? Självrannsakan har aldrig varit populärt.

CAB

PS: “the devil”, så kallades plankan på piraternas fartyg.

 

 

Advertisements