Liten söndagspromenad med min smarta mobil

cab-garden-wonders-ii-tnLångpromenad i sällskap bara av kameran och min smarta mobiltelefon.

Vägen gick genom gränder och gator till Botaniska trädgården där gångarna slingrade sig mellan tujor, furor och kastanjer förbi konstgjorda vattenpölar och åar till orangerier och annat fantasieggande. Tittade in i ett av växthusen för att fräscha upp minnet av grönska. De tomma lerkrukorna stod kvar på sina sedvanliga platser. Några växter var fortfarande vid liv, andra till och med blommade. Det är en speciell doft i växthus, jordig, torr och fuktig på samma gång, svårt förklara. Man behöver inte vara särskilt kunnig för att njuta av naturen och odlingskulturen. Är inte det ordet tautologi förresten – odlingskultur? “Kultur” betyder väl just “odling”? Kultiverar man så odlar man något som kan växa – som blommor eller själen, andras eller ens egen.

cab-phul-fisk-2cab-phula-fiskar-iiVid Nørreport var kommersen i saluhallarna i full gång. Jag trängde mig förbi folksamlingar vid stånd som bjöd ut doftande ostar från Normandie och Florens, Aarhus och Odense, nyslaktat lamm och oxe (ko?), stenugnsbakat bröd, nybryggt brasilianskt kaffe, pajer, ryska piroger, pizzor med oliver, jordgubbar, granatäppen – you name it. Stannade till vid en fiskbod, som skyltade med skräckinjagande fiskar från havsdjupen såväl som med små snabba och lättfångade krakar. Tog några bilder på de fula fiskarna. Pekade på sillbunken och fick med mig ett halv kilo.

cab-a-peacock-tnSnart ute i det fria igen. Solen sken. Passerade en zoologisk butik med en prunkande påfågel som spärrade ut sina fjädrar för att imponera. Näe, den var inte uppstoppad. Föräldrar med sina små barn stirrade storögt. En antikhandel skyltade med en målning från rokokotiden av en papegoja som satt på en liten gunga. Tog en bild och gick vidare.

Köpenhamn är en underbar stad att flanera i. Man kan upptäcka så mycket och faktiskt promenera långa vägar från den ena parken till den andra och ändå vara mitt i stan, fast man nästan kan tro man är på landet.

Gick åt Købmagergade till, passerade en massa matställen och butiker, inte minst modebutiker. Inte bara H&M men andra kedjor och enskilda små butiker. I cab-many-jolly-rogersen av de mindre skyltade man med en klänning dekorerad med sjörövaremblemet, det där med en dödskalle över två korslagda benknotor, du vet. Dekorativt, men vem vågar omfamna sin älskade om hon bär en sådan klänning? Kanske värt försöket i alla fall.

cab-save-water-drink-champagne

Fick syn på Byens kro, en pub som hade öppet, ett populärt tillhåll för bohemiska konstnärer, sägs det, om det nu finns några sådana kvar i vår hysteriskt schemalagda värld. Slank in och beställde ett vitaliserande glas Carls Øl. Tänk att det kan vara så gott och så välgörande för både hälsa och sinnesro! Men trots skylten fanns det inte champagne på menyn, så tanken gick till en restaurant i närheten, Brøderne Prince, stället på modet, men lät det vara. Tills vidare.

CAB

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements