Gott Nytt År!

Någon timme före midnatt och 2017: Hoppas det nya året blir bättre än det snart gångna! Mycket har varit fantastiskt bra. Annat har varit mindre bra, rentav fruktansvärt, dock inte för mig eller för de i min närhet, förhoppningsvis inte heller för dig, för er som läser detta.

Men våra tankar – och är du kristen även våra förböner – går till andra, till de som lever i fattigdom eller på gränsen till det, med eller utan egen förskyllan, i ensamhet, i nöd, under öppet eller dolt förtryck. Vi ber för fattigpensionärerna, för de sjuka som inte får den vård de betalat för, för de bedrövade som ingen bryr sig om i byråkratilabyrinterna, för de unga som inte ser någon framtid i sitt radikalkontrollerade land, för kvinnorna som är rädda för att bli våldtagna av “ensamkommande flyktingbarn”, för de kristna som upplever att deras kyrka sviker dem …

Böneämnen saknas förvisso inte. Då är det bra att veta att Herren hör bön. Men svaren kan dessemellan låta vänta på sig med långa tider av tystnad men ibland bli överraskande, kanske t.o.m. långt bättre än vi väntat och på ett helt annat sätt än vi bett om. Tålamod är en dygd.

Vi ber också för de kristna i Mellanöstern, som hotas av de radikala muslimerna i Islamiska Staten IS, al Nusra, al Quaida, Hezbollah, Hamas, Muslimska Brödraskapet, Islamiska Jihad och andra islamtrogna rörelser. Jodå, de är muslimer, vad som än sägs i media; de säger det nämligen själva och hänvisar till Koranen efter sina dåd. Vi ber också för judarna i Israel, som har dessa radikala rörelser som grannar.

Vi ber för de kristna i Mellanöstern och andra delar av världen som lever under sharialagarnas förtryck och mobbens nyckfulla förföljelser i länder där islam dominerar, från Marocko till Indonesien, från Nigeria till Iran.

Vi ber också för dem som lever under hot, förtryck eller förföljelse i kommunistiska regimer som Nordkorea, Vietnam och Kina.

Vi ber för de kristna, som lever i Väst och som inte vågar visa sin tro öppet i vardagen, eftersom de lever under en sublim, nästan omärkbar diskriminering i en sekulariserad omvärld, som domineras av vänstervärderingar och en dold eller öppen ateism med förlöjligande eller öppet förakt för kristen tro och kristet liv. Allt det där finns och känns, i vårt eget land såväl som i de flesta EU-länder, men det ger sällan eller aldrig några stora rubriker i media.

carl-anders-breitholtz-tanda-ljus-tn

Tända ljus. Akvarell av Carl Anders Breitholtz.

Att  vara kristen och stå upp för sin tro och sin livsstil är långt ifrån accepterat i dag. Många, många lever under förtryck för sin kristna tro. Många, många förföljs. Många, många lemlästas eller dödas för sin tro när deras kyrkor, kloster, hem för äldre och för föräldralösa barn vandaliseras, bränns eller sprängs. Men det uppmärksammas knappt någonsin i mainstream media, där journalister har politiskt korrekta glasögon och en sekulariserad, inte sällan aggressivt ateistisk syn på livet.

Så underbart då att ha fått trons gåva, att inte vara ensam men få dela vardagslivet med Herren Jesus Kristus och med andra som tror på Herren och erfar Hans kärlek. Om du är en av oss, låt oss då be även för alla dem, som ännu inte öppnat sitt hjärta för Livets Givare, den Treenige Guden, Hans ljus och kärlek. Märkligt nog är det – trots allt – många, många som mitt i hopplösheten fått Hoppet tänt, som mitt i den sekulariserade trosblindheten fått Trons låga tänd, som mitt i sin kärlekslösa och kalla omgivning omfamnas av Kärleken, Guds kärlek. Var inte rädd – Herren är med dig.

Tack för det gångna året! Ett gott och välsignat nytt år önskas Dig och Er alla!

CAB

OPERC

Menahem Pressler, en av överlevarna från Förintelsen, framför här Nocturne i Cis-moll av Frederic Chopin. Presslers inledningsanförande är också det väl värt att lyssna till innan musiken börjar (vid 4:30).

 

 

Advertisements