Tyskland: Förbud mot burka?

Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen besökte Saudiarabien i mitten av december och sammanträffade i huvudstaden Riyadh med vice kronprins Mohammed bin Salman al Saud.

Traditionen för kvinnor i detta muslimska land säger, att kvinnor skall bära hijab, en slöja som täcker huvudet. Nu vägrade von der Leyen att bära varken hijab eller abaya, en lång fotsid dräkt i svart, som är regel i sammanhang som detta. I stället bar hon en modern elegant dräkt av europeiskt snitt och visade sin blonda frisyr utan minsta försök att dölja det.

veiled-women-in-the-west-and-the-east-sweden-1768-and-afghanistan-2015

Beslöjade damer. Vilken kvinnosyn döljer sig bakom slöjorna? – T.v. målning av svenske konstnären Alexander Roslin 1768, Damen med slöjan. T.h. Afghanistansk kvinna i burka foto 2015 (Wikipedia commons).

Protester uteblev inte, men Ursula von der Leyen stod på sig enligt bl.a. israeliska Arutz Sheva och brittiska Daily Mail. Hon menade att det var förolämpande för kvinnor som besökte landet att de förväntades bära hijab, “Kvinnor skall ha samma rätt att välja sina kläder som män”. New York Post citerar henne: “The right to choose your own clothing is a right shared by men and women alike. It annoys me, when women are to be pushed into the Abaya,”

Den rätten har nu inte kvinnor i Saudiarabien eller andra islamdominerade länder, en sed som muslimer för med sig när de invandrar till Europa. Ursula von der Leyens officiella besök i Saudiarabien ägde rum bara tre dagar efter att Angela Merkel fört fram ett förslag i tyska förbundsdagen, att förbjuda burka. “Hos oss är regeln: Visa ditt ansikte, det är därför som det inte är passande med slöja för ansiktet; det borde förbjudas”, sa Merkel. En vecka tidigare hade en kvinna i Saudiarabien arresterats för att hon tog av sig slöjan offentligt.

Mot bakgrund av den förtryckande kvinnosyn som finns inom islam och som blir så tydlig genom burka, hijab och andra plagg som döljer kvinnans ansikte och kropp, måste man som svensk och västerlänning beundra det rakryggade stödet för kvinnor som försvarsminister Ursula von der Leyen och Tysklands regeringschef Angela Merkel nu visat så kraftfullt. Låt oss hoppas att Merkels förslag om burkaförbud vinner majoritet i Förbundsdagen,så att även muslimska kvinnor får klä sig som de vill.

 

CAB

 

 

Advertisements