Athos, det Heliga Berget

5-mt-athosORTODOXA KYRKAN: Det Heliga Berget Athos är en halvö som sträcker sig ut i det Egeiska havet, från den grekiska nordkusten i landskapet Makedonien med Turkiet bortom horisonten.

Högsta toppen är på 2055 meter, ofta höljd i moln, men när solen tittar fram ser man högsta spetsen symmetriskt mellan två mindre toppar. Man kan vandra ända upp om man vill … och orkar. Längst upp ett kors och en vidunderlig utsikt (sägs det…).

adam-bz-mt-athos

Dessemellan kan man skymta turkiska stridsplan över Mt. Athos. Det är som om de ville demonstrera sin världsliga makt. President Erdogan har börjat gör anspråk på gränsområden i den grekiska övärlden. Men det tar man med ro och en axelryckning. Vi var åtta vänner från vår ortodoxa församling, yngre män och äldre, som gjorde resan, en pilgrimsvandring på en dryg vecka.

Athos brukar också kallas för den Heliga Jungfrun Marias halvö, Gudaföderskans halvö. Traditionen berättar, att hon besökte Athos och ville stanna där för gott. Och det kan man förstå, för det är en underbar plats än idag, fridfull, genomlyst av kärlek och den glädje som kommer med tron.

Redan på 500-talet kom en del kristna munkar hit. De slog sig ner och bildade små samhällen. Det första klostret lär ha grundats på 900-talet. Idag är det Heliga Berget befolkat av 2000 ortodoxa munkar, som bor i tjugo större kloster och ett stort antal mindre s.k. sketes (en skete, flera sketes), som är spridda munkbyar kring små kyrkor. Ofta har man ett litet kapell i sina spartanska hem. Även eremiter framlever sina liv här, i bön och fasta på ensliga ställen.

CAB

Foto: Mt. Athos (överst), Simon Petrus kloster (nedan), copyright 2016 Adam Mikael Breitholtz.

adam-bz-mt-athos-tn-simon-petrus-2

 

 

 

 

Advertisements