Haremsdamer, magdans och …

Jean-Baptiste_van_Mour_010

Imperial Harem. Målning av Jean-Baptiste van Mour (1671-1737).

VÄST OCH ISLAM:  Harem, förföriska beslöjade kvinnor, magdans och sultaner … det är väl vad man tänker på, när ord som haremsdamer kommer på tal.

Och visst höll sig sultanen av det väldiga Ottomanska imperiet med harem. Det första inrättades redan 1299 för att avskaffas först drygt sex hundra år senare, 1923, då ett mer sekulariserat Turkiet grundades av spillrorna efter det muslimska imperiet som satsat på Tyskland, vilket som bekant även det förlorade i Första världskriget.

Haremsdamerna var slavinnor som tagits i krigsbyte av de muslimska arméerna på deras erövringståg i Balkanländerna och andra delar av sydöstra Europa. Vilken grymhet dessa kvinnor och deras familjer fått genomlida! Oftast var det vackra, bildade och intelligenta kvinnor, av vilka de allra flesta var kristna. Visserligen kunde någon enstaka klättra på den sociala stegen och vinna inflytande, men ändå … slavar. Plötsligt bleknar nimbusen och förvandlas till dess motsats.

Kristna kvinnor som tagits av muslimer under erövringskrig för att utnyttjas för erotiska behov som slavar vid sultanens hov. På något sätt låter det märkligt bekant. Har vi inte de senaste åren hört talas om något liknande, att kristna kvinnor i islamdominerade länder som Egypten, Syrien, Irak och Nigeria har våldtagits, under dödshot fått överge sin kristna barnatro för att bli muslimer, tvingats gifta sig med muslimska män, utnyttjats som sexslavar? Jovisst, det finns dokumenterat i överflöd.

Vi västerlänningar vet det, men vill helst inte tänka tanken fullt ut, att i den muslimska världen har kvinnor faktiskt inte samma människovärde som män. De verkar helst vilja drapera in dem i svarta tyger så att de inte syns. I Tyskland har ett politiskt parti som ett första steg lagt fram ett förslag i parlamentet att burkan skall förbjudas helt. I Ryssland har undersökningar visat, att kvinnor som bär hijab, den litet mer omslutande sjalen, är nära korrelerat med militant islam, så där har även hijaben förbjudits. Kanske något för Sverige att ta efter?

Men nu åter till haremsvärlden! Jag vet inte om man skall skratta eller gråta! Medan vi funderar på saken kan vi kanske skratta en stund till “The Sheik Of Araby” med Spike Jones.

CAB

 

 

Advertisements