Människor och Otro

SVENSK KRISTENHET: Jag råkade slå på  bilradion idag nån timme efter ett och fick höra ett inslag på ett program som något pretentiöst kallas för Människor och tro. Det brukar gå på P1. Nu diskuterade man  vad man skulle göra av alla kyrkor som står tomma. Man fick ringa in till programmet och säga vad man tyckte. 

En äldre gentleman tyckte att man kunde använda dem som gudstjänsthus för olika religioner. Nån dag kunde det vara muslimskt (och så skulle man smussla undan kristna symboler, kors, altartavlor och sånt där och så skulle Muhammed upp på scenen och Koranen läsas i predikstolen. Nästa dag (mellan kl 12 och 15 kanske) skulle det kunna vara en hinduisk sammankomst i kyrkan, på kvällen kanske nyhumanisterna, nästa dag kl  09-11 judisk synagoga…. En annan tyckte det skulle vara fin musik, rock, tango, dans, klassiskt eller så, kanske konstutställningar, poesiaftnar osv men absolut inget som hade anknytning till kristen tro. En manlig röst tyckte man kunde använda kyrkorna för en ny global religion … Visste han då inte att Kristendomen vänder sig redan till hela världen och att kristen tro utövas av alla nationaliteter? Men att kalla den “global” i ett synkretistiskt hopkok? Hemska tanke! Det är snarare något för Antikrist.

Visst skulle kyrkan bli utnyttjad på så sätt, men vad skulle de kristna säga? Och vad skulle de förföljda kristna från Sudan, Irak eller Indonesien säga om de råkade gå i kyrkan just den dag då imamen predikade (t ex död åt de kristna)? Eller kristna som konverterat från islam råkar hamna mitt under muslimernas fredagsbön i Storkyrkan? Inte ett ord om det. Och vem skulle tro att judar vill fira gudstjänst i en kyrka när de knappt vågar gå till synagogan i Malmö eller Stockholm av rädsla för trakasserier och knivhugg av invandrade muslimer från Mellanöstern? Aningslösheten är ondskans kindergarten. Det stadiet har Människor och Tro redan passerat med hästlängder. “Människor och otro” borde programmet rätteligen kallas. Spela med öppna kort!

Leksands kyrka

Leksands kyrka i Dalarna

Att kyrkan är ett hus där kristna ber, bekänner, dyrkar Gud, sjunger, stödjer varandra, läser Bibeln, döper barn och vuxna, där ungdomar bekräftar sin tro i konfirmationen, där kristna vill gifta sig, där man begraver sina kära avlidna, där man firar nattvard osv osv, den tanken var som bortblåst hos de nyhedniska programmakarna. Antag att de hundratusentals invandrande muslimer skulle lämna islam och bli kristna (många blir det redan) – då kommer kyrkorna att behövas fullt ut som det de var och är avsedda för.

Jag stängde av bilradion och undrade vad det är för en Svensk kyrka som är så blind och vilsen, att dess ledning på fullt allvar tänker i sådana banor (jo, den gör det , en utredning är på G), samma tongångar som dikterade Kyrkan i den ateistiska Sovjetunionen.

CAB

 

Advertisements