Förbön för de dödshotade kristna i Kenya och Uganda

147 dödades och 79 skadades när en grupp från den islamiska organisationen al-Shabaab gick till väpnat angrepp mot unga studenter vid ett universitet i Kenya. Attacken, meddelar ABC News m.fl. media, genomfördes på skärtorsdagen den 2 april på studentområdet Moi vid Garissa University College, som ligger nära gränsen till Somalia.

Al-Shabaab (som är en förgrening från al-Quaeda som är en förgrening från Muslimska Brödraskapet, som är en sunnimuslimsk organisation) tog gisslan och valde särskilt ut de kristna, som omedelbart dödades, medan muslimer fick lämna platsen. I flera timmar pågick skottväxling då polis och andra säkerhetsstyrkor försökte försvara studenterna.

Fyra av gärningsmännen dödades, berättar en officiell källa, och en femte tillfångatogs när han försökte fly. I västliga media betecknas al-Shabaab som en s.k. islamistisk terrororganisation, som betyder att de är muslimer som agerar med stöd i islams heliga skrifter som Koranen och Hadhiterna.

Al-Shabaab har hotat med fler attacker mot kristna i Kenya och man befarar ytterligare en attack i angränsande Uganda, där de kristna blir allt fler. Vi uppmanar därför till förbön för de sörjande och dödshotade kristna i Kenya och Uganda.

*

På långfredagens afton samlades katoliker till Colosseum i Rom för att be för de förföljda kristna runtom i världen. Påven Franciscus, som ledde förbönen, bad bland annat för de nu dödade kristna i Kenya, som dödades just för sin kristna tro. Påven framhöll att de kristna inte svarar med mera våld, men genom att uthärda lidandet som den korsfäste Jesus Kristus. Han t.o.m. bad för de som hånade och plågade honom och spikade upp honom på korset (Lukas 23:34): “Fader förlåt dem, ty de veta icke vad de göra.”

Colosseum är som bekant en symbolrik plats för världens kristna. Där mötte urkyrkans kristna döden för sin tro under folkmassornas jubel. Påven och andra kristna ledare har framhållit att vi lever återigen i en tid, då vi kristna förföljs och dödas för vår tro.

CAB

 

 

Advertisements