De 21 halshuggna koptiskt kristna martyrförklarade

Den muslimska terrororganisationen Islamiska Staten (IS/ISIS/ISIL) har fått fotfäste i Libyen och kontrollerar nu bland annat staden Derna med cirka 100 000 invånare.

Måndagen den 16 februari hade den brittiska tidningen The Independent en artikel som beskrev hur IS hade gripit 21 kristna kopter från Egypten och halshuggit dem. De bestialiska avrättningarna utfördes på en sandstrand med Medelhavet i grått som bakgrund. En IS-ledare hotade med att Islamiska Staten också skulle angripa och lägga under sig Rom på andra sidan Medelhavet. I Rom ligger ju Vatikanstaten, ett centrum för världens 2,5 miljarder romerska katoliker. Avrättningarna filmades och lades ut på Internet.

De tjugoen kristna kopterna, som är en form av ortodox kristendom, mördades inte för något brott. De mördades för att de var kristna. I Egypten utbröt ett ramaskri bland deras kristna bröder och systrar. Egyptens president al-Sisi utlyste omedelbart sju dagars landssorg och beordrade flygvapnet att attackera Islamiska Statens fästen i grannlandet.

De 21 kristna offren har nu förklarats för martyrer av den koptiska kyrkan i Egypten, berättar bl.a. det amerikanska mediaföretaget Breitbart. I kristen tro är en martyr den som lider döden av inget annat skäl än för sin tro på Jesus Kristus. Till skillnad från i islam får man som kristen aldrig döda någon men i stället ska vi älska till och med våra fiender enligt Jesu ord (Matteus 5:44): “Men jag säger eder: Älsken edra ovänner, och bedjen för dem som förfölja eder.” Genom kristenhetens historia har redan från de första århundradena efter Jesu död och uppståndelse otaliga kristna lidit martyrdöden. Det sägs från olika kyrkor, att de senaste årtiondena har fler kristna dödats för sin tro än under de tidigare seklerna sammanlagt. Förföljelsen äger huvudsakligen rum i kommunistiska och islamdominerade stater.

I ett egyptiskt teveprogram intervjuades en bror till två bröder av de 21 kristna som halshöggs av Islamiska Staten IS. På frågan vad han skulle göra om han mötte bödeln på gatan och kände igen honom som den som mördade hans bröder svarade han, att han skulle gått fram till bödeln och tackat honom för att han påskyndat att hans bröder snabbare fick komma till Guds rike. Sedan skulle han ha bjudit hem honom, ett tecken på förlåtelse. Han skulle också be att Jesus Kristus skulle befria mördaren från det som förvillar honom och att han skulle få se klart vad det är han gjort. Detta om att älska till och med våra fiender.

Här nedan är intervjun med engelsk text på video.

CAB

 

 

Advertisements