I S:t Petersburg firar man nu åter Kristi födelse

I MER ÄN SJUTTIO ÅR var de flesta kyrkor över hela det ateistiska Sovjetunionen stängda, förstörda eller ombyggda till gymnastiksalar, festlokaler, sädesmagasin och liknande. Men efter kommunistdiktaturens fall 1991 visade det sig att kristendomen överlevt och äntligen kunde man fira den heliga liturgin i frihet och öppet våga visa sin kristna tro utan risk för repressalier.

I den ortodoxa kyrkan i Ryssland liksom i ortodoxa kloster i Väst firar man Jesu Kristi födelse den 7 januari eftersom man där följer den Julianska kalendern.

I Väst är vi ju vana vid att fira jul den 25 december, eftersom vi följer den Gregorianska kalendern. I engelsktalande länder kallas som bekant denna helg för “Christmas”, som betyder Kristusmässa. Det speglar tydligare vad julen egentligen är: en mässa då man firar Jesu Kristi födelse. Den är också framåtblickande mot “Herrens Dag”, då Jesus Kristus skall komma på skyarna i makt och härlighet med alla änglarna “för att döma levande och döda”, som det heter i trosbekännelsen. Det är den dag då de trogna kristna skall befrias för att alltid få vara tillsammans med sin Herre.

I den ortodoxa kyrkan, som är dominerande i Öst, men som finns över hela jorden, är växelsången mellan prästerna, kören och församlingen ett tydligt inslag. Texterna är böner, citat ur t ex Jesu saligprisningar och andra alluderingar till Bibeln och den kristna traditionen, som levt vidare från urkyrkan till vår egen tid, trots att de kristna och kristen tro fått utstå förtryck och förföljelser av t. ex. kommunismen och – som i dagens Mellanöstern – av islam.

I den här videon från julfirandet i S:t Johannes Döparens kyrka i S:t Petersburg följer man den Gudomliga Liturgin enligt S:t Johannes Chrysostomos ordning.

Därunder ett par videoklipp från den betydligt mindre ortodoxa kyrkan i Sochi, där Rysslands president Putin firade Kristi Födelse i år, 2015 och 2013. Presidenten brukar besöka kyrkan på den plats där han för tillfället befinner sig på juldagen. Sista videon ger några prov på rysk-ortodox julsånger.

CAB

Advertisements