Sista kriget i Gaza?

Sista kriget i Gaza?

Nu när vapnen i senaste Gazakriget lagts ner kan man börja fundera över vad som hände och varför och när nästa krigsutbrott kan komma. Bäst vore det naturligtvis om det inte blev något krig igen, men önsketänkande får vi nog lägga på hyllan i väntan på bättre tider.

Det var ju ingen lättsmält sak det här med kriget i Gaza. När man slog på teven och fick se skadade små barn, kvinnor och gamla, rader av dödade unga män, sönderskjutna höghus, skolor och moskéer så undrar man: hur kunde Israel gå fram med sådan grymhet? Det är självklart att många då känner sympatier med Gazaborna, även om man sätter frågetecken över deras politiska ledarskap, för det är väl inte utan skäl som Hamas stämplats som terrorister av USA och många andra nationer i Väst och självfallet också av Israel.

Risken för fler krig är överhängande. Det rapporteras nu, att ur de rykande ruinerna har Hamas återigen börjat skjuta missiler och gräva terrortunnlar in i södra Israel för att göra nya räder mot befolkningen där. I kriget förstörde Israel mer än 30 tunnlar men också en del av de stora militära anläggningar under jord som Hamas byggt bl.a. för att skydda sin milis och lagra missiler.

Genom allmänna val kom Hamas till makten i Gazaremsan 2007, två år efter att Israel överlämnat den till Palestinska Myndigheten. Sedan dess har södra Israel angripits med raketer från Gaza. Mer än 10 000 missiler har avfyrats till sommaren 2014. När larmet går har israelerna haft mindre än en minut på sig att söka skydd.

Även om Israels antirobotsköld oskadliggjort många raketer innan de träffat sina mål, så har åtskilliga ändå haft avsedd effekt. Iran har varit en stor leverantör av missiler till Gaza, som backats upp finansiellt av Gulfstaten Quatar. Missilerna har effektiviserats och når numera även Tel Aviv och Jerusalem och mer än 80 % av den israeliska befolkningen. Trots lidandet och förödelsen på båda sidor har dessa stater inte signalerat stopp på raketleveranserna. De sympatiserar uppenbarligen med Hamas mål, att utplåna Israel och det judiska folket. Till det kommer hög risk för angrepp från ISIS i Syrien och Irak, som utropat ett kalifat att styras från Jerusalem.

Sedan länge indoktrinerar makthavarna i Gaza sin befolkning med hat mot Israel och det judiska folket, något som börjar redan i förskoleåldern. Det bäddar inte för någon fredlig lösning av konflikten med israelerna.

Efter att USA misslyckades med att förhandla fram ett fredsavtal, tog palestiniernas president Abbas in även representanter för Hamas i en ny enhetsregering. Hotet kröp därmed närmare Jerusalem, där terrororganisationens närvaro blev kännbar t.o.m. på Tempelberget, judendomens heligaste plats, som idag domineras av muslimernas Klippmoské och där palestinierna ställt till med antijudiska demonstrationer och upplopp. Konflikten har inte minst religiösa orsaker.

Det kan förefalla märkligt att Hamas gång på gång angripit Israel, då Israel är militärt den starkare. Många menar att målet främst är att vinna sympatier i media. Hamas sägs medvetet ha avfyrat robotar från tättbefolkade centra i Gaza, så att oskyldiga civila och byggnader ska drabbas, när Israel besvarar elden. På så sätt skapas sympatier för palestinierna och badwill för Israel.

Israel har således sökt sätta stopp för mångårig och stegrande terror från Hamas, som å sin sida medvetet underlåtit att skydda den egna befolkningen. Hamas har nått målet med stora muslimdominerade demonstrationer i Europas storstäder mot Israel och judarna. Vapnen vilar, mediekriget går vidare, antisemitismen växer oroväckande.

Carl Anders Breitholtz

Artikeln publicerades i tidningen Nya Tider vecka 39 2014 (26 sept 2014).

Advertisements