De kristna flyr irakiska Mosul

“De kristna lämnar Mosul” meddelar både Kyrkans tidning och kristna Dagen.

Som Christian Post m.fl. kristna media också rapporterat  ställs de kristna irakierna i Mosul och norra Irak inför valet att konvertera till islam eller att dödas – läs även här och här.

De som håller i svärdet är sunnimuslimska ISIS även kallad Islamiska Staten. Deras ledare utropade nyligen det område han kontrollerar i Irak och Syrien till kalifat och sig själv till kalif, som enligt muslimsk tro innebär ställning som Mohammeds ställföreträdare med säte i Jerusalem. Han har också uppmanat alla muslimer att underordna sig honom, något som dock stött på patrull, då de shiamuslimska regeringstrupperna i Irak nu samlar sig till motoffensiv för att söka försvara åtminstone huvudstaden Bagdad.

De kristna flyr Mosul men långt ifrån alla kan göra det.

“– Fem familjer konverterade efter att de hotats med dödsstraff, säger den kristna parlamentsledamoten Younadim Kanna, till tidningen.                  – De valde att konvertera enbart för att överleva” skriver Dagen.

Men Dagen nämnde inget om att Islamiska Staten ISIS dödade mer än 270 kristna irakier i Mosul på bara en dag, kristna som vägrade att konvertera till islam.

Varför skrev tidningen inget om detta? Är det inte viktigare att framhålla de kristna som stod fasta i tron in i döden än att försöka förstå och tycka synd om de som svek?

 

Advertisements