Ny bok: Israel och dess fiender

Holger Nilsson, författare och pastor,har kommit ut med en ny bok med titeln Israel och dess fiender.

“Boken kan ses som ett inlägg i Mellanösternproblematiken, Israel, arabstaterna och palestinierna” säger författaren, som tillägger “det är ett försök att förstå kampen emot de fiender landet har.”

Det är en lättläst pocketbok på 179 sidor. Sakligt redogör författaren för olika utgångspunkter som ger vitt skilda perspektiv på situationen. Litteraturförteckningen kan ge tips på litteratur för den som vill studera vidare i ämnet.

Holger Nilsson nöjer sig inte med att acceptera myter och vilseledande information om Israel och palestinierna, men söker se vad som kan finnas under ytan. Han tar upp företeelser som antisemitism och antisionism, motiven bakom Israels mer eller mindre fientligt inställda grannfolk, historiska aspekter, framförallt det som hänt under de senaste hundra åren.

Även om det inte ingick i målsättningen med boken, så saknar jag ändå något om det judiska folkets historia i ett bibliskt perspektiv, inte oviktigt för den som vill förstå vad som sker i vår egen tid. Mer om detta kan man emellertid läsa genom författarens tidskrift på hemsidan Flammor. 

 

Israel och dess fiender är en klart läsvärd bok, som jag kan rekommendera särskilt till den, som är nyfiken på den verklighet som döljer sig bakom mediebrusets många gånger anti-israeliska dimridåer.

CAB

 

Advertisements